Unul dintre cele mai interesante trasee feroviare din România era cel al Mocăniței de pe Valea Arieșului. Trenul care circula pe Valea Arieșului a fost oprit în 1997. Acum, există antreprenori care doresc să redeschidă Mocănița ce va servi drept tren turistic.
- Mocănița circula pe Valea Arieșului. Este vorba de un traseu de 93 de kilometri, între Turda și Abrud. Trenul avea gări în Baia de Arieș, Câmpeni și Roșia Montană, iar în satele de pe traseu avea stații feroviare.
- Mocănița a fost deschisă în iunie 1912. Linia de cale ferată are ecartament îngust de 760 de milimetri.
- Inițial, compania austro-ungară care opera acest tren avea 11 locomotive, 22 de vagoane pentru pasageri, 8 vagoane pentru poștă și 93 de vagoane de marfă.
- Exista zilnic un tren accelerat și două trenuri personale. Trenul accelerat oprea doar în gări, iar trenul personal oprea în toate stațiile de pe Valea Arieșului. Uneori, dacă pasagerii făceau cu mâna, trenul oprea și între stații.
- Viteza maximă a Mocăniței era de 40 de kilometri pe oră. Trenul personal dintre Turda și Abrud parcurgea întregul traseu de 93 de kilometri în șase ore și jumătate.
- Mocănița a circulat până în anul 1997, iar în anul 1998, statul român a renunțat la acest traseu feroviar.
- Linia de cale ferată a fost salvată de la dezmembrare și vânzarea la fier vechi a șinelor de cale ferată, deoarece istoricul clujean Leonard Horvarth a obținut clasarea ei ca monument istoric.
- În prezent, Mocănița mai circulă ocazional doar pe un traseu de 11 kilometri, între Câmpeni și Abrud.
- Garnitura de tren cu aburi este operată de un pasionat de turism feroviar din Austria.
- Un om de afaceri din Mureș dorește să redeschidă, pe segmente, circulația Mocăniței pe întreaga Vale a Arieșului. Trenul ar urma să aibă scop turistic.